ad absurdum


ad absurdum 1.0

(taal en taalkunde)

(Latijn, letterlijk 'tot in het absurde') tot in het absurde; tot in het ongerijmde; zover dat het absurd wordt; op een zodanige wijze dat het absurd geworden is, dat het absurde, belachelijke gevolgen heeft

Algemene voorbeelden


De Grieken gaan de verkiezingen die ze op 6 mei hebben gehouden in juni nog eens overdoen. Het is een experiment waar Maurice de Hond z'n vingers bij af kan likken. Dit is politieke vernieuwing ad absurdum.

http://www.welingelichtekringen.nl/21504-.html,

Het "systeem" Van Caeckenberg brengt de meest diverse kennisgebieden samen in een olijk organisch geheel. Ook al gaat de kunstenaar encyclopedisch te werk, hij heeft een fundamentele afkeer van het rationele. Zijn ordeningssysteem is er een ad absurdum. Het toont de absurditeit aan van elke inventaris. Door middel van de meest waanzinnige stambomen en taxonomieën drijft hij de spot met kennis.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets ad absurdum doorvoeren
  • iets ad absurdum voeren
  • ad absurdum gevoerd
  • ad absurdum doorgevoerd

Wat het ene moment nog herkenbaar is als een metafoor, is het volgende al uitgedijd tot een werkelijkheid. Beroemd geworden zijn de 'beau comme' vergelijkingen, waarin hij het procédé ad absurdum voert. Ducasse, alias Comte de Lautréamont, schept er een satanisch genoegen in, de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten door onverwachte wendingen en wisselingen van toon en stijl.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Bizar is de opvatting van Mans over het vertrouwensbeginsel in het bestuurs(proces)recht. Dit beginsel wil hij welbeschouwd ad absurdum doorvoeren door het verbinden van juridische betekenis aan kennelijk gewekt vertrouwen door een ambtenaar die iedere bevoegdheid tot het nemen van het in geding zijnde besluit mist.

http://www.njb.nl/website/printen.php?DoctypeID=ARTIKEL&DocID=13290

Op de kolderieke proloog en ontroerende epiloog na, bestaat het verhaal van Scabbard Samurai uit een ad absurdum doorgevoerde herhaling van zetten. Dat wil zeggen: dertig keer probeert Kanjuro het prinsje op een andere manier aan het lachen te maken, van het naar binnen slurpen van een noedel door een neusgat tot het zich laten afschieten als menselijke kanonskogel.

http://www.imaginefilmfestival.nl/films/scabbard-samurai,

Het zou hier te ver voeren - al zou het interessant zijn - om Brochs theorie over de binding van irrationele krachten in een rationeel waardesysteem te vergelijken met Dostojewski's opvattingen over een ad absurdum gevoerd rationalisme, dat in zijn ogen tot chaos en vernietiging leidt.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Lid 4 zou bij deze uitlegging derhalve in zekere zin voorzien in een algemene clausule die het beginsel van lid 1 ad absurdum zou kunnen voeren. Gelet op het doel van de richtlijn, de gegevensbescherming, lijkt het daarom twijfelachtig of uit de zeer beknopte verwijzing in lid 4 naar verkeersgegevens een zo verreikende uitzondering op het beginsel van lid 1 kan worden afgeleid.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62002CC0350:NL:NOT,

Maar er zijn altijd mensen die deze waarheid uit de Bergrede ad absurdum doorvoeren; die eigen schuld bij voorbaat bekennen en die van de ander bagatelliseren. Die zien de splinter in eigen oog aan voor een balk, terwijl ze de balk in het oog van de ander op zijn hoogst voor een splinter houden.

http://weblogs.nrc.nl/heldring/page/7/,

'Wat me woedend maakt, is dat die afgetakelde communistische ideologieën, die zichzelf ad absurdum doorgevoerd hebben, door het kapitalisme in het gelijk gesteld lijken te worden.'

http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/De-ongeleefde-levens-van-Gunter-Grass-een-gebied-zonder-eind..htm,

Vaste verbindingen